Nylansering av Dopningspodden på Antidopningsdagen
Lagom till årets Antidopningsdag är det nypremiär för “Dopningspodden”.
Jonas Karlsson, journalist, programledare och sakkunnig på PRODIS, är tillbaka med nya gäster. Och gamla.
I premiäravsnittet, som också går att se som video, samtalar Jonas med Johan Öhman (fd medarbetare på PRODIS), Thomas Swedberg (före detta användare av anabola steroider) och polisen Johan Ekström.
Ekström jobbar på spaningssektionen i polisregion väst och har ett särskilt ansvar för utbildning inom antidopning nationellt.
I podden beskriver han en verklighet där steroiderna flödar på ett sätt de aldrig gjort tidigare:
“Vi ser det i flödet av väldigt grova brott, men framför allt hur mycket steroider som flödar i posten, som skickas både inom landet och utomlands, med Sverige som bas. Här har vi ett väldigt stort problem som vi inte sett tidigare. Det har dykt upp de senaste åren, den här enorma efterfrågan på alla olika typer av steroider som vi tar i beslag dagligen, säger Johan Ekström.
För något decennium sedan kom det mesta av dopningen till Sverige i form av tabletter eller injektionsvätskor som var framställda i läkemedelsindustrin utomlands. Numer ser det inte ut så. Det mesta som polisen beslagtar är framställt i Sverige.
“Vi tar mest testosteron. Mycket vialer (injektionsbehållare) och tabletter som tillverkas i små hemmalabb i typ lägenheter eller i musikstudior som hyrs. Det som kommer utomlands ifrån är rent testosteron i pulverform, oftast från Asien, som man sedan gör till tabletter eller kokar och gör till vialer. Sedan exporteras det utomlands”, säger Ekström.
Är det din uppfattning att problemet med dopning i Sverige är större nu än det någonsin varit?
Thomas Swedberg på den tiden han tog anabola steroider. Senare skulle hjärtat stanna som en följd av hans missbruk.
"Ja, jag tycker det. Med tanke på dom mängder och beslag vi gör. Bara förra året såg vi 250 gånger grovt brott i 15 olika städer i Sverige. det är enorma mängder och doser", säger Johan Ekström.
Spännande samtal och perspektiv utlovas. Vilka är drivkrafterna bakom dopning? Blir man aggressiv av steroider? Hur kan polisen spana på sociala medier för att sätta dit dopningsanvändare?
Förutom en lägesrapport från verkligheten diskuteras i podden vad som kan göras åt utvecklingen?
Är det mer utbildning som behövs? En annan typ av dialog med unga? Hårdare straff?
Lyssna - eller titta - på nypremiären av Dopningspodden. Finns där poddar finns, till exempel här:
Youtube: www.youtube.com/@dopningspodden
Spotify: https://open.spotify.com/episode/7zwxnh7QwnjA6oHu55u1r4?si=59ae564eb6fd4d01
iTunes: https://podcasts.apple.com/se/podcast/dopningspodden/id1802567144