POLISEN

Polisens roll

Dopning är olagligt enligt svensk lag. Enligt “Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel” omfattar i första hand testosteron, anabola androgena steroider (AAS) och tillväxthormon. Lagen är heltäckande och kriminaliserar bruk, innehav, överlåtelse, försäljning och tillverkning.

Historiskt har bruk av anabola androgena steroider (AAS) främst varit förknippat med fusk inom idrotten. Numer är den främsta användargruppen motionärer på gym som önskar snabb muskeltillväxt.
Men även kriminella använder sig av dopningspreparat. Dels för att bygga muskler, dels för att bli empatiskt avtrubbade och på så sätt kunna utföra olika brott.

Enligt polisen finns en tydlig koppling mellan AAS och olika typer av våldsbrott, inte minst våld i nära relation. Dessutom är det inte sällan samma personer som säljer otillåtna dopningspreparat som även säljer narkotika.
Genom att arbeta brottsbekämpande i gymmiljö kan polisen förebygga och ingripa mot dopning, men också upptäcka och störa annan brottslighet.

Arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning är vetenskapligt framtagen metod. som syftar till att minska användningen av och tillgången på AAS och andra dopningspreparat bland motionärer på gym och träningsanläggningar.

Att arbeta med metoden 100% Ren Hårdträning och samverka med diplomerade gym är ett bra sätt för Polisen att arbeta såväl brottsförebyggande som förebyggande mot dopning.
Gymmen är en bra plats för situationell brottsprevention. Där finns personalen som är polisens ögon och öron och som kan uppfatta förändringar i motionärernas beteenden.

Att besöka gym regelbundet gör skillnad. Även en kort insats på 10-15 minuters besök på ett gym kan störa dopningsverksamheten och skapa oro bland de som säljer och köper dopningspreparat. Skriv gärna samverkansavtal med gymmen så att ni spontant kan besöka gymmen. Det finns ett informationsblad samt ett samarbetsavtal på polisens intranät som du kan skriva ut och använda.

Över 1000 poliser runt om i landet har gått STADs antidopningsutbildning för Polisen och på många håll har det dopningsförebyggande arbetet blivit mycket framgångsrikt.
Efter utbildningen är en vanligt förekommande insikt att det dopningsförebyggande arbetet bör prioriteras eftersom problematiken är så nära sammankopplad med narkotika, gängkriminalitet, våld i nära relation och ungdomsbrottslighet.

Ett par viktiga åtgärder efter avslutad antidopningsutbildning anordnad av STAD:

  • Klicka här för att hitta kontaktuppgifter till samordnare i ditt län och/eller din kommun. Kontakta samordnaren och meddela vilken/vilka kommuner du arbetar inom och dina kontaktuppgifter, så kan gymmen inom aktuella kommuner få tag på dina kontaktuppgifter via samordnaren.

  • Finns ingen aktiv samordnare där du arbetar skickar du ett mejl till info@renhardtraning.com och berättar vilken/vilka kommuner du arbetar inom, så kan vi hjälpa till med att knyta kontakt mellan dig och de aktiva gymmen.