DOPNING - ETT VÄXANDE PROBLEM I SVERIGE

Bakgrund

Dopningen har länge ansetts vara ett isolerat problem inom elitidrotten men betraktas idag som ett utbrett samhällsproblem. Användningen av otillåtna substanser och extrema kosttillskott förekommer både inom motionsidrotten och bland styrketräningsmotionärer. Kroppsideal och jakten på snabba träningsresultat antas vara några av de bakomliggande orsakerna till utvecklingen.

Begreppet samhällsdopning syftar framför allt på användning av anabola androgena steroider (AAS), testosteron och tillväxthormon. All hantering av dopning är olaglig och det kan vara förenat med allvarliga hälsorisker. Sverige fick redan 1992 en lag om förbud mot vissa dopningsmedel.

Trots Polisens och Tullverkets statistik om beslag finns det inga exakta siffror på hur många som dopar sig i Sverige. Tidigare utredningar pekar mot siffran 30 000 – 40 000 men bilden är inte entydig och mörkertalet bedöms vara stort. Befolkningsundersökningar visar en relativt låg nivå på användning av illegala preparat. Det skulle kunna förklaras av att användare är överrepresenterade i svarsbortfall då frågor om olagliga beteenden kan vara känsliga. Samtidigt kan också frågor om kroppsideal vara laddat. Förutom risk för underrapportering är det svårt att fånga användningsmönster och volymer.

100% Ren Hårdträning är en arbetsmetod som bygger på utbildning, diplomering och samverkan mellan gym, polis, idrott och kommun. Metoden används idag i över 100 kommuner och på omkring 600 träningsanläggningar.

  • Initiativet till 100% Ren Hårdträning kom från gymmen själva. Mot bakgrund av ett växande problem med olika dopningspreparat på träningsanläggningar uppdagades en brist i att något organiserat preventivt arbete mot dopning inte fanns. Resultatet blev nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) och arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning.

    Metoden syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat på träningsanläggningar.

    PRODIS bildades år 2008 på initiativ från STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem). Inledningsvis ingick Stockholms län, Kalmar kommun, Linnéuniversitetet och Malmö stad i nätverket. År 2009 utvidgades nätverket med Norrbottens län, Kronobergs län och Dopingjouren.

    2011 fick STAD ett uppdrag av dåvarande Statens folkhälsoinstitut att samordna nätverket och det utvidgades ytterligare till att även omfatta Västernorrlands län, Värmlands län, Örebro län, Östergötlands län och Kungsbacka kommun.

    Nätverket PRODIS har under de senaste åren utvecklats och gått från att vara ett projekt till att bli ett stort nationellt utvecklingsarbete för hur problemet dopning i samhället skall hanteras över organisations- och myndighetsgränser, till nytta för såväl individ som samhälle.

    Nätverket PRODIS och antalet träningsanläggningar som arbetar med metoden 100% Ren Hårdträning har stadigt vuxit över tid.

    Ambitionen för PRODIS under de kommande åren är att få med alla län och dess kommuner i nätverket och därigenom göra antidopningsarbetet än effektivare.

  • Vårt mål är att minska användandet av dopning i Sverige genom att skapa medvetenhet och öka kunskapen om förbjudna, prestationshöjande preparat.

    Vi jobbar för att sprida metoden till fler träningsanläggningar i Sverige och få fler att samverka mot dopning samt att utveckla metodens effektivitet, tillgänglighet samt stödja användarna av metoden.

    Läs mer om hur vi arbetar med 100% Ren Hårdträning under fliken "vår metod".

  • PRODIS står för “Prevention av Dopning i Sverige” och är nätverket bakom arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning.

    Syftet med nätverket PRODIS, är att utveckla och sprida 100% Ren Hårdträning, en arbetsmetod för att förebygga och minska användningen av anabola androgena ateroider (AAS) och andra dopningspreparat på gym.

    Arbetet inom PRODIS syftar till att bidra till en nationell kunskapsuppbyggnad, där insatser inom PRODIS sedan bedrivs lokalt utifrån respektive läns/kommuns förutsättningar.

    Utgångspunkten i arbetet är modellen Community based intervention (lokalt förebyggande arbete) där forskning och praktik hör ihop. Vi upplever att det finns ett fortsatt stort behov att utveckla dopningsförebyggande metoder, även om det idag finns lovande ansatser från flera håll i landet.

    Om kommuner, län och idrottsförbund som arbetar förebyggande mot dopning samverkar kring detta så blir effekterna större än om man arbetar var och en på sitt håll. Det unika med PRODIS är den samverkan som har skapats mellan olika myndigheter och organisationer, vilket gynnar ett hållbart och långsiktigt arbete.

    Runtom i landet finns många nätverk på kommunal eller regional nivå som är anslutna till PRODIS. Här kan du se ifall det redan finns ett nätverk där du bor.

    Finns inget lokalt nätverk där du befinner dig går det utmärkt att starta upp ett eget. Under rubriken Gå med i metoden finns information om vad som behövs göras lokalt, oavsett om du arbetar på ett gym eller som samordnare. Du är alltid välkommen att kontakta oss för stöd.

    Nätverket har också en PRODIS referensgrupp som har möten ett antal gånger per år för att utveckla arbetet med metoden i nätverket.

  • Traditionellt har dopning betraktats som ett isolerat problem inom sportens värld, där tävlande länge tagit olika typer av substanser för att förbättra sina prestationer.

    Idrotten har under lång tid förtjänstfullt arbetat med att stävja bruket av dopning. Problemet kvarstår dock och det nationella antidopningsarbetet inom idrotten bedrivs idag av stiftelsen Antidoping Sverige, som är svensk idrotts nationella antidopningsorgan.

    Metoden 100% Ren Hårdträning är därför primärt inriktad på att förebygga problemet med dopning utanför idrotten. Det är dock inga vattentäta skott mellan de olika världarna, eftersom många motionärer tränar på föreningsdrivna gym. Metoden 100% Ren Hårdträning implementeras därför även på många gym som även är anslutna till Riksidrottsförbundet och därmed svensk idrotts antidopningsprogram.

    Det finns olika nätverk som arbetar med prevention av dopning i samhället, de flesta av dem är lokala. PRODIS är det enda nationella nätverket som jobbar med prevention. Finansieringen sker med statliga medel via Folkhälsomyndigheten.