Killars attityder på nätet och i omklädningsrummet i fokus under höstens webbinarium

Förra veckan (12/11) arrangerade PRODIS ett kunskapshöjande webbinarium inom ramen för 100% Ren Hårdträning.
Temat för dagen var att få mer information om vad som händer när ideal och förväntningar möter verklighet; hur gränslandet ser ut mellan online och offline samt sociala konsekvenser av orimliga kroppsideal.

Inbjudna att föreläsa var Jesper Andreasson från Linnéuniversitetet, som studerat digitala gemenskaper bland dopningsanvändare och Rogerio Silva från Locker Room Talk, som huvudsakligen fokuserade på snacket i omklädningsrummet.

Maria Näreby och Madeleine Carlman, nationella samordnare på PRODIS, var nöjda med dagen.

- Verkligen. Det var intressanta dragningar och bra uppslutning, säger Madeleine Carlman.

Susanne Forslund och Maria Näreby arbetar på STAD och höll tillsammans med Madeleine Carlman i webbinariet.

Vad var tanken med webbinariet?
- Tanken var att bidra till att bredda debatten kring dopningsproblematiken och lyfta fler faktorer som har betydelse för unga vuxnas hälsa, såsom prestationskrav, kroppsideal och psykiskt mående. Dessa frågor ligger även i linje med regeringens ANDTS-strategi, där betydelsen av det sociala sammanhanget, kroppsuppfattning samt självbilden pekas ut som viktiga i det förebyggande arbetet.

Vad fick åhörarna med sig, tror ni?
- Vår förhoppning är att de fick med sig vikten av att arbeta förebyggande med unga killar, som är en stor riskgrupp för att börja med dopningspreparat. Det behöver inte enbart vara genom att jobba dopningsförebyggande, utan även att i de tidiga tonåren fånga upp och påverka vilka manliga förebilder killarna har, vilka förväntningar de har på ”manlighet” och vilka kroppsideal de strävar mot. Jobbar man med dessa frågor jobbar man även förebyggande mot dopning, säger Madeleine Carlman.
Maria Näreby fyller på:

- Dessutom hoppas vi att åhörarna fick insikt i hur en alltmer digitaliserad värld gör det svårt att skilja på fantasi och verklighet, vad är rimligt och vad är inte det? Gränserna suddas ut. Hur gör man för att uppnå de ouppnåeliga fantasierna som skapas i de gemenskaper som finns digitalt? En väg för att omsätta fantasi till verklighet är att dopa sig.

Rogerio Silva från Locker Room Talk och Jesper Andreasson, forskare vid Linneuniversitetet under den avslutande frågestunden.  

Ni anordnar ju kunskapshöjande webbinarier då och då? Vad är det som avgör vilka ämnen ni väljer och vad kan vi förvänta oss framöver? 
- Vi försöker att känna av samhällsdebatten, vad som känns aktuellt att lyfta och vi tycker det är viktigt att hitta nya ingångar och sätt att lyfta dopningsproblematiken, för att öka möjligheterna att sätta den på kartan. Vi har jobbat hårt för att nå ut med kopplingen mellan dopning och annan kriminalitet, att bruk/köp/försäljning bidrar till de kriminella nätverkens ekonomi. Detta år har vi riktat strålkastaren mot unga killars psykiska hälsa, de orimliga förväntningar och den kroppshets som kan leda till att de ser dopning som en ”lösning” på sina problem, säger Maria Näreby.

- Vi vill visa att det är möjligt att förebygga dopning genom att fokusera på ungas psykiska hälsa och de prestationskrav många lider av. Detta tema är långt ifrån uttömt, så vi kommer fortsätta att lägga örat mot marken för att fånga upp vad som blir viktigt att belysa framåt. En sådan aspekt är kvinnor och dopning, som, även om de är i klar minoritet hos de som brukar, drabbas de hårt av att testa dessa olagliga preparat, avslutar Madeleine Carlman.

Föregående
Föregående

Nyhetssvepet januari: Hur resonerar en man som dopat sig i tio år?

Nästa
Nästa

Nyhetssvepet i oktober: debattartiklar, nya 100%-gym och urspårade Tinderdejter