Nyhetssvepet i oktober: debattartiklar, nya 100%-gym och urspårade Tinderdejter
Vi blickar tillbaka på några av oktober månads dopningsnyheter. Det blev ju av naturliga skäl en del artiklar i media i och med Uppmärksamhetsveckan.
Friskis & Svettis bidrog verkligen till att sätta fokus på dopningen under vecka 41.
Bland annat hade gymkedjan gett Verian (f.d. SIFO) i uppgift att undersöka stockholmarnas psykiska och fysiska välmående. Resultatet var bitvis nedslående.
En av tre uppger att samhället, medierna och träningsvärldens kroppsideal påverkar negativt – 42% av kvinnor anser detta.
Fyra av tio (38 %) uppger att de instämmer i att de får dåligt samvete när de tänker på träning.
Unga, 18–29 år (36 %) och kvinnor (24 %) upplever i högre grad stor prestationshets från omgivningen. Totalt (18-69 år i Stockholms län) svarar 20 procent att de upplever mycket eller ganska stor prestationshets från sin omgivning.
Undersökningen låg till grund för en debattartikel som, på initiativ av F&S, publicerades bland annat både i Aftonbladet och Expressen. 100% Ren Hårdtränings nationella samordnare Maria Näreby och Jonas Karlsson stod som medförfattare. Se nedan.
Debattartikeln som bland annat publicerades i Aftonbladet i sin helhet. Finns även att läsa här.
Barometern uppmärksammar Jonas Karlssons utbildning om kosttillskott och dopning i Oskarshamn 8 oktober.
Uppmärksamhetsveckan brukar innebära extra fokus på utbildningar och föreläsningar.
PRODIS utbildare och kommunikatör Jonas Karlsson höll ett flertal föreläsningar i Stockholm och i södra Sverige under veckan, vilket bland annat uppmärksammades i SR P4 Kronoberg, Barometern, Friskis&Svettis-tidningen och SANDT-podden.
***
I Norrköping manifesterade kommunen, polisen och de 16 lokalt anslutna 100%-gym genom att kraftsamla inför och under Uppmärksamhetsveckan. Norrköpings kommun skrev om detta.
***
Därutöver har media även skrivit en del om domar, beslag och tillslag. Och om antidopningsarbetet.
Smålänningen rapporterar om att ökad polisiär närvaro är att vänta på gymmen i Älmhult, detta som en följd av att ortens anläggningar gått med i 100% Ren Hårdträning.
Norrköping kraftsamlade genom att manifestera samarbetet mellan gym, samordnare och polis. Här
Nellie Sjögren, Polisen Norrköping och samordnaren Ida Persson Tiborson.
“Dopningen förekommer i alla åldrar och det behöver inte vara en person som ser ut som en typisk muskelbyggare som dopar sig”, säger Elisabeth Gerdle till tidningen. Hon representerar ett gym i Älmhult där anläggningarna nu gör gemensam sak i arbetet mot dopning.
Smålänningen skriver om samarbetet i Älmhult.
“Vi kommer diplomera våra klubbar enligt 100 % Ren Hårdträning. Det innebär bland annat att vi utbildar oss om dopning och gör handelsplaner för hur vi ska agera. Det innebär också ett avtal med polisen lokalt”, säger Zara Tall till Smålänningen.
***
Även i Ängelholm har stadens gym bestämt sig för att med gemensamma krafter bekämpa dopningen med 100% Ren Hårdträning.
“För att bli ett diplomerat gym krävs kontinuerlig utbildning av personal, att det utses en antidopningansvarig, framtagande av en policy och handlingsplan samt deltagande i den lokala samverkansgruppen mellan kommun, polis och andra gym, säger kommunens folkhälsostrateg Josefine Hagby till Helsingborgs Dagblad.
Kommunpolis Eric Hagbom säger till tidningen:
“Exakt hur utbrett bruket av dopning är i Ängelholm är svårt att säga men vi vet att det finns. Oftast handlar det om yngre män som vill ta en genväg till en snygg kropp och stora muskler som de sett på bilder som de matats med i sociala medier.”
Även om dopningskontroller på Ängelholms gym är en sällsynt företeelse och upptäcktsrisken låg, tror Max Nordberg på gymmet Fyslabbet att samarbetet mellan gymmen kan ha effekt.
“En del kan nog få en tankeställare när de ser att gymmen är engagerade i antidopningsfrågan”, säger han till HD.
Nedan följer några sammanfattningar av ett antal artiklar från senaste månaden som berör dopningen som samhällsproblem. De bidrar alla till att, på olika sätt, ge en bra bild av hur dopningen i Sverige ser ut idag:
Man i Enköping med kraftig muskelutveckling åtalas för dopingbrott (Enköpings-Posten)
En polispatrull i Enköping kontrollerade en man i 20-årsåldern på stan då mannen visade tecken på bruk av anabola steroider. Mannen, som var känd av polisen sedan tidigare, uppvisade kraftig muskelutveckling på kort tid, främst vid nacke, bröst och skuldror. De noterade även att mannen hade acne på sin rygg. I förhör uppgav mannen att han tagit omega 3, magnesium, kalcium och vitamin D som kosttillskott, men inget annat. En provtagning visade dock att det fanns tre olika illegala dopningspreparat i hans kropp. Mannen åtalas nu vid Uppsala tingsrätt för ringa dopningsbrott och riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. Han hävdar att han bara tagit vitaminer.***
Villkorlig dom för smålänning som “gömde låda med steroider för barn” (Oskarshamns-Tidningen)
En 56-årig man från Oskarshamn har dömts till böter och avgifter på sammanlagt 11 000 kronor.
Det var i juli 2022 som polisen genomförde en husrannsakan i mannens bostad. I ett förråd i källaren hittade patrullen minst 10 000 ampuller med testosteron, tabletter med anabola steroider samt pulver och tabletter med kemiska substanser som ökar produktionen av testosteron i kroppen.
Mannen förnekar brott och hävdar att han hade hittat lådan med dopningspreparat utanför sitt förråd och ställt in det för att barnen i området inte skulle komma åt lådan.
Förklaringen bedömdes dock som "osannolik och som en efterhandskonstruktion i syfte att undgå ansvar för brott".
Straffvärdet för brottet motsvarar fängelse i två månader men efter som 56-åringen är tidigare ostraffad blir straffet villkorlig dom och böter på 10 200 kronor. Utöver det ska 56-åringen betala 800 kronor till brottsofferfonden.***
Jättebeslag av dopning i samband med barnpornografiska brott (Borås Tidning)
I jakt på mer bevis mot en företagare som misstänktes för flera fall av barnsexbrott gjorde polisen en oväntad upptäckt. Mannen, som är i 35 årsåldern, satt på två enorma lager av dopningspreparat - bland annat i sitt föräldrahem.
Sammanlagt gjordes husrannsakan vid tre tillfällen, varav vid ett tillfälle i företagarens föräldrahem, där man fann 500 746 enheter dopningsmedel. Gränsen för grovt dopningsbrott går vid 50 000 enheter. Tillsammans med fynden i en annan lokal samt i företagarens källare kom man upp i över en miljon dopningspreparat.
Utöver det hittades material som styrker att det pågick professionell försäljning av preparat: etiketter, zip-påsar, en maskin som försluter plastpåsar, våg, plastlådor, frimärken, kvitton, papper med beställningar och vadderade kuvert. Även en hemsida kopplas till det stora fyndet.
När förhörsledaren frågar var preparaten kommer ifrån svarar företagaren: “Jag kan inte säga var jag har fått dem ifrån, för då riskerar jag mitt och hela min familjs liv. Jag förvarar det åt några människor, mer kan jag inte säga”.
Företagaren och två anhöriga döms nu till fängelse.
***
Värmländsk Tinderdejt slutade med misshandel (Värmlands Folkblad)
En 25-årig Karlstadsbo hade träffat en kvinna på Tinder och dejtat henne ett tiotal gånger när han började bete sig underligt. En dag i september kom han hem till kvinnans bostad och halade upp steroider ur sin ryggsäck, förpackade i en blå plastpåse.
”Han säger att det är till träning. Jag pratar med honom om att det inte är bra”, har kvinnan sagt i förhör.
Paret gick därefter ut på stan för en bit mat men mannen försvann plötsligt.
Först vid tretiden på natten återvände han och var då ursinnig och hade fått för sig att kvinnan tagit den blåa påsen med steroiderna.
”Han tar tag i mina armar och trycker upp mig, kastar runt mig och jag ramlar så jag slår huvudet i garderobsdörren i mitt sovrum. Han är jättekonstig här”, uppger kvinnan i förhör.
Vid ett senare tillfälle, några dagar senare, kom mannen tillbaka och fortsatte misshandeln. Han tog då även stryptag på kvinnan.
25-åringen nekar till brott och har i förhör uppgett att han älskar henne och att han blir "jätteledsen" över anklagelserna.