Riktad polisinsats när Sala inför 100% Ren Hårdträning
Under vården har polisen i LPO Norra Västmanland infört arbetsmetoden "100 % ren hårdträning".
Polisen samarbetar lokalt med fem av gymmen i Sala kommun för att förebygga förbjudna dopningspreparat och
förra veckan genomfördes en insats med följden att en handfull personer nu misstänks för dopningsbrott.
Henric Eriksson, som var chef för insatsen, berättar för Sala Allehanda att gympersonalen fått en utbildning i hur polisen arbetar samt att avtal upprättats, som ger polisen tillträde till samma utrymmen som gymmens medlemmar.
Sala Allehanda var först med att rapportera om polisens tillsyn i kommunen.
- Kan vi stoppa en brukare av dopningspreparat i ett tidigt stadium och på gymmet så tar vi bort en framtida inkomst inom organiserad brottslighet som annars skulle ha gått till vapen och narkotika, säger Henric Eriksson till Sala Allehanda..
Förra tisdagen mellan klockan 15 och 23 gjordes en riktad insats vid de fem gymmen. Polisen arbetade med både civil och uniformerad personal och hade avsatt resurser för att kunna genomföra tillsyn på fyra gym samtidigt.
När dagen summerades var en handfull personer (samtliga män) misstänka för dopningsbrott och fick genomgå provtagning. Den yngsta var 18 år och den äldsta 47. Insatsen ledde också till anmälningar om narkotikabrott samt att husrannsakan genomfördes hos några av de misstänkta. På ett ställe fann polisen en mindre mängd dopningsmedel.
Henric Eriksson säger till tidningen att han inte är förvånad över fynden:
- Jag är faktiskt inte förvånad men däremot nöjd med insatsen med tanke på situationen och det mörkertal som finns.
Enligt en text publicerad på Polisens hemsida var tillsynen i Sala förra veckan tänkt som en start på arbetet mot dopning i LPO Norra Västmanland. Arbetet framåt består i att implementera gymtillsyn som en del i linjeverksamheten för att upprätthålla syftet med insatsen.
- Det brottsförebyggande arbetet mot dopning har flera positiva effekter ute i samhället, inte bara ur ett hälsoperspektiv med samhällsekonomiska konsekvenser utan även kopplingar till andra brott. Vi vet att organiserad brottslighet tjänar stora summor pengar på att sälja dopningspreparat på internet, säger Eriksson i en skriftlig kommentar på Polisens hemsida.